A modernkori magasépítészet, és az alpintechnika kezdete

Ki ne találkozott volna az 1932-ben, a manhattani 30 Rockefeller Plaza építésén készült híres fekete-fehér fényképpel, amin a munkások mindennemű zuhanásgátló felszerelés nélkül ebédelnek 260 méter magasban?

hires-alpinitechnikai-kep

Nos egy ilyen manőver ma elég drága lenne, hála a munkavédelmi felügyelőknek, de talán nem is baj, hogy jóval szigorúbban kezeljük a biztonsági előírásokat. Nem volt ez mindig így.

Az felhőkarcoló (skyscraper) kifejezés az 1880-as évek Amerikájából terjedt el. Ugyan ebben az időben a szó a 10-20 emeletes épületeket jelentette, már ebben a magasságban is életveszélyben dolgozik a minden biztosítóeszközt hanyagoló munkás.

New York építése gőzerővel zajlott az 1800-as évek végétől, 1902-re már 65 felhőkarcolóval büszkélkedhetett a város. Az építkezési lázban a világ minden tájáról az Egyesült Államokba vándorló munkás előfordult. Érdekesség, hogy kezdetben előszeretettel alkalmazták a Mohawk indián törzs tagjait, ugyanis azt tartották róluk, hogy nincs tériszonyuk.

A hiányos munkavédelem számtalan áldozatot követelt. Nem hogy köteleket, még fejvédőt sem használtak a munkások. Nem is beszélve arról, hogy a munka közbeni vagánykodás is szedte áldozatait. Leggyakrabban az erős szél, egy elvétett lépés, illetve a hatalmas súlyú acélidomok okozták a munkások vesztét.

Csak az Empire State Building építésén 5 munkás halt meg, míg a Brooklyn Bridge építésének halálos áldozatait 27-re becsülik.

Hála a modern alpintechnikai felszerelésnek, ma már nem kell potenciális életveszélyben dolgoznia az ipari alpinistának.
A fénykép történetéről ajánlom e rövid dokumentumfilmet:
https://www.youtube.com/watch?v=7QCYDzsQ_yM

Szabó Dénes, ipari alpinista szakértő

Szabó Dénes, OKJ ipari alpinista szakértő

RTLklub híradó riport velünk

Online megjelenés

HVG.hu cikkünket IDE KATTINTVA éri el

Szabó Dénes

Szabó Dénes

OKJ ipari alpinista szakértő

A nehezen megközelíthető helyeken végzendő ipari alpinista munkákban tudok segíteni. Így Neked felesleges kockáztatni!
Szabó Dénes
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com