A kender kötél a hőskorban

Hogyan fejlődtek a kötelek, és a technikák?

A hegymászás hőskorában az alpinisták még nem rendelkeztek a mai modern felszereléssel. Olyannyira nem, hogy az eszközök jelentős része otthon, saját kézzel készült. De nem csak a hegymászás; a barlangászat, a bányászat, a magasépítészet mind hiányolta a ma már elmaradhatatlannak tekintett eszközöket.

A hegymászás mai napig ikonikus eszköze a kenderkötél. Az 1940-es évekig nem is volt választása a munkásoknak és az extrém sportolóknak; kizárólag természetes rostból készült kötelek álltak rendelkezésre.

 

kenderkötél

A kenderkötélnek számos hátránya van: vastag, nehéz, könnyen megszívja magát vízzel, erős rántásnál gyakran szakad, és ami a legveszélyesebb, hogy belülről kezd rohadni, láthatatlanul. De még ha sikeresen meg is fog egy beleesést, a megtartási rántását biztos, hogy nem a legkellemesebb emlékeink közt őrizzük majd, innen a mondás, hogy „az elölmászó nem eshet”.

Ugyan a kenderkötél egészen az 1970-es évekig elterjedt volt, hátrányait korán felismerték a mászók, s Tom Longstaff már 1903-ban próbálkozik alternatívákkal, selyemkötelet használ, ami jóval könnyebb, egyúttal jóval drágább is, így nem terjed el.

A kenderkötél használatának kiteljesedését jelentette a Hans Dülfer által 1911-ben kifejlesztett heremorzsoló ereszkedő technika, aminek lényege, hogy eszköz nélkül, az emberi testen megtörve a kötelet, a lábunk között vezetve ereszkedhetünk. Ezt nevezték dülfernek.

A nylon megjelenése a 2. világháború technológiai versenyének eredménye, s a nylon köteleket is az amerikai hadsereg kezdi el először használni az 1940-es évektől.

A fent említett hátrányok ellenére a kenderkötéllel hihetetlen eredményeket értek el a mászók: szinte valamennyi híres hegyen megfordultak kenderköteles expedíciók, számos első sikeres megmászás történt ezzel az ikonikus segédeszközzel. Amikor a hőskor mászó expedícióiról olvasunk, gondoljunk bele, hogy a mostoha körülmények mellett milyen felszerelésbeli nehézségekkel küzdöttek a kor alpinistái!

Szabó Dénes, ipari alpinista szakértő

Szabó Dénes, OKJ ipari alpinista szakértő

RTLklub híradó riport velünk

Online megjelenés

HVG.hu cikkünket IDE KATTINTVA éri el

Szabó Dénes

Szabó Dénes

OKJ ipari alpinista szakértő

A nehezen megközelíthető helyeken végzendő ipari alpinista munkákban tudok segíteni. Így Neked felesleges kockáztatni!
Szabó Dénes
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com