Kinek, és milyen ipari alpinista végzettség, vagy tanfolyam szükséges?

Milyen szabályok alapján, és ki végezhet ipari alpinista munkát a magasban, és milyen tanfolyami végzettséggel?

 

2016- ban a jogszabály változás miatt kis bizonytalanság alakult ki a megrendelők, és az ipari alpinisták között, hogy akkor ki, és milyen feltételekkel dolgozhat ebben a munkkörben, ezt próbáljuk meg rendbe tenni…

Ipari alpinista tevékenység jelentése: “Ipari alpintechnikai tevékenység (alpintechnika): a munkafeladat elvégzésének érdekében, nem állandóan és megszakításokkal folytatott olyan munkavégzés, ahol a 2 méter szintkülönbséget meghaladó ideiglenes munkahely megközelítése, az ott-tartózkodás, a munkafeladat végrehajtása és a munkahely elhagyása egyéni védőeszközök és meghatározott felszerelések összehangolt és egyidejű igénybevételével (alpintechnikai módszerrel) történik.]”

Fontos kitétel, hogy 2 m felett mindenképpen valamilyen munkavédelmi eszköz használata kötelező!

Vagyis leesés ellen védeni kell a munkavállalót!

Nézzük a leggyakoribb munkavégzési módokat:

  • lehet állványzat szakszerűen korláttal, és megfelelő rögzítési pontokkal
  • lehet emelőkosaras autó, melynek kosarához szintén leesés ellen ki van kötve a felhasználó
  • lehet létra kötélbiztosítással
  • lehet alpintechnika, ahol kötélen vagy hevederen lóg, vagy azzal biztosít.

 

Kit nevezünk ipari alpinistának végzettsége szerint?

 

“8a. Ipari alpinista: az a 18. életévét betöltött személy, aki államilag elismert ipari alpinista szakképesítést igazoló bizonyítvánnyal, vagy honosított ipari alpinista szakképesítést igazoló külföldi bizonyítvánnyal, oklevéllel rendelkezik.”

Ez magyarul, aki OKJ ipari alpinista végzettséggel rendelkezik. Ez a legmagasabb végzettség munkakörnyezetben, és ilyen szakember sajnos igen kevés van, de reméljük ez változik pozitívan a jövőben. Ő bármilyen tevékenységre jogosult!

(Van ennél magasabb végzettség az ipari alpinista mester, de ők nagyrészt az oktatásban tevékenykednek, munkát nagyon ritkán végeznek.)

A honosított ipari alpinista képesítés a nemzetközi IRATA képesítésre vonatkozik, azonban jelenleg még nemigen van ilyen szakember, mert a honosítás igen bonyolult, de tervezik ennek könnyítését is!
“8b. Ipari alpinista segéd: az a 18. életévét betöltött személy, aki egyéb, nem államilag elismert ipari alpintechnikai képesítéssel, tanfolyami végzettséggel rendelkezik, illetve aki a szakképesítés megszerzésére irányuló tanulmányait megkezdte.”

A legtöbb képzési helyen 4 napos képzéssel elvégezhető ipari alpintechnikai tanfolyam, ahol a sikeres vizsga után dolgozhat, vagy épp az OKJ ipari alpinista képzést végzi. Ő csak OKJ ipari alpinista jelenlétében végezhet munkát!
“8c. Ipari alpinista gyakornok: az a 16. életévét betöltött, de 18 év alatti személy, aki a szakképesítés megszerzésére irányuló tanulmányait megkezdte, vagy államilag elismert szakképesítést biztosító bizonyítvánnyal rendelkezik.”

Életkorából adódóan még nincs teljes felelőssége, de a tanfolyamot megkezdte, vagy el is végezte. Ő is csak nagykorú OKJ ipari alpinista jelenlétében végezhet munkát!

 

Az OKJ ipari alpinista ellenőrzi a segédeket, és gyakornokokat, és ha baj van tudnia kell lementenie, ill. a mentést koordinálni!

Elölmászást csak OKJ ipari alpinista végezhet!

Összesítés:

Minden magasban végzett munkánál, ahol alpintechnikával dolgoznak kötelező az OKJ ipari alpinista jelenléte!

 

Hol végezhetsz ipari alpinista tanfolyamot, amit ajánlunk (OKJ, Segédtanfolyam)?

Mountex (Nagyon ajánljuk!)

Hexa alpin

Alpinindustry

 

 

A jogszabályt itt találja!

Forrás: www.net.jogtar.hu

 

Szabó Dénes, ipari alpinista szakértő

Szabó Dénes, OKJ ipari alpinista szakértő

RTLklub híradó riport velünk

Online megjelenés

HVG.hu cikkünket IDE KATTINTVA éri el

Szabó Dénes

Szabó Dénes

OKJ ipari alpinista szakértő

A nehezen megközelíthető helyeken végzendő ipari alpinista munkákban tudok segíteni. Így Neked felesleges kockáztatni!
Szabó Dénes
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com