Vészhelyzet a kötélen – HHS

Az ipari alpinisták legnagyobb veszélyforrása nem a leesés

A magasban dolgozni nem veszélytelen feladat, és nem a zuhanás az egyetlen módja annak, hogy az ember gyorsan befejezze földi pályafutását.

A HHS (harness hang syndrome) vagy suspension traumaként ismert jelenség a hosszú ideig mozdulatlanul, függésben lévő testben bekövetkező keringési zavar.

Mivel a beülőben lógó ember testsúlya mindössze néhány négyzetcentiméteren oszlik el, a hevederek jelentős nyomást gyakorolnak a combra és a derékra. Ha valami okból kifolyólag a mászó hosszabb ideig nem mozog, a vérkeringés drámaian lelassul, ami az illető ájulásához, majd – ha nem sikerül mihamarabb lehozni – halálához vezet.

mentés kötélről

A HHS a kezdeti fázisában jól észrevehető tüneteiről.

Amennyiben egy mászónál sápadtságot, erős verejtékezést, lelassult mozgást, pihegő légzést veszel észre, beszéde lomhává, zavarossá válik, célszerű lezavarni a kötélből egy kis pihenőre, illetve segíteni ebben, amennyiben szükséges.

Ha nálad jelentkezne a helyzet, azt az előbbieken túl abból ismerheted fel, hogy egyszerre fáradttá válsz, egyfajta lustaság érzés vesz erőt rajtad, szédülsz, látásod elmosódik, mindezeket gyakran hányinger és a lábak zsibbadása kíséri. A tünetek jelentkezésekor azonnal kezdj el mozogni, és lehetőleg szállj ki a kötélből egy kis időre!

A HHS különösen veszélyes abban az esetben, ha a mászó elájul. Ekkor ugyanis az izmok ernyedtsége miatt még inkább elzáródnak az erek, ami rövid időn belül halálhoz vezet.

Nagyon fontos, hogy a HHS-es állapotú személyt mielőbb lementsük, ezt követően 10-15 percig felhúzott lábakkal, fekvő helyzetben pihentessük, és NE ÁLLÍTSUK LÁBRA! Erre érdemes a kiérkező mentőket is figyelmeztetni, mert akár azonali halálhoz vezethet!

A keringési zavar elkerülése érdekében jó megoldás lehet a pad használata, ami a jobb teherelosztás által csökkenti az erekre nehezedő nyomást.

Hosszú lógás esetén fontos, hogy időnként átmozgassuk magunkat, különös tekintettel a lábakra.

Amennyiben a HHS tüneteit észreveszed magadon, azonnal jelezd a társadnak, vagy a környezetednek, és kezdj el mozogni!

Szabó Dénes, ipari alpinista szakértő

Szabó Dénes, OKJ ipari alpinista szakértő

RTLklub híradó riport velünk

Online megjelenés

HVG.hu cikkünket IDE KATTINTVA éri el

Summary

Mások ezeket is elolvasták:

Szabó Dénes

Szabó Dénes

OKJ ipari alpinista szakértő

A nehezen megközelíthető helyeken végzendő ipari alpinista munkákban tudok segíteni. Így Neked felesleges kockáztatni!
Szabó Dénes
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com